Izaberi jezik

enfrdeitptrues

Kvalitetna rešenja

Naše usluge su zasnovane na kontinuiranom praćenju promena
u informacionom inženjerstvu

Business intelligence(BI)
i napredna analitika

Pravljenje sintetičkih izveštaja iz operativnih baza podataka se pokazalo kao komplikovano i neefikasno. Rešenje ovog problema je projektovanje sintetizovanih baza podatka (Data Warehouse), iz kojih je menadžersko izveštavanje lako i efikasno.
Business Intelligence
Business Intelligence
Zbog toga je neophodno izraditi projekat kako transformisati operativne podatke u sintetičke, definisati buduće sintetičke baze podataka i definisati strategiju razvoja MIS-BI (Management Information System- Business Inteligence) kao jedne od ključnih komponeti informacionog sistema.
Za izvlačenje dodatnih vrednosti iz operativnih baza podataka koristimo vodeće BI alate.
Business intelligence BI

Projektovanje poslovne
i IT arhitekture
(EA - Enterprise Architecture)

Zahtevi poslovanja

Postojeće informacione sisteme u većini kompanija kod nas ali i u svetu čini veći broj usitnjenih aplikacija koje su realizovane u različitim tehnologijama, od strane različitih isporučilaca, međusobno su izolovane, rade na više odvojenih baza podatka, itd. IT podrška poslovanju je nepotpuna i iscepkana, informacioni sistem ne može da podrži svakodnevne potrebe poslovanja i razvojne planove kompanije. Da bi kompanije odgovorile na dinamične i rastuće zahteve poslovanja moraju da se transformišu.
Projektovanje poslovne i IT arhitekture organizacije
Projektovanje poslovne i IT arhitekture organizacije

Rešenje

Da bi se zadovoljile rastuće potrebe poslovanja rešenje je transformacija poslovanja kroz izgradnju nove arhitekture organizacije (EA – Enterprise Architecture). Nova EA se pravi na osnovu misije, vizije, strategije i poslovnih ciljeva kompanije. Dakle, poslovanje je pokretač i daje usmerenje za razvoj EA. Kreiranje mape puta za prevođenje postojećeg stanja u buduće (željeno) stanje uključuje mnoštvo projekata koji menjaju postojeću EA, tj. vrše njenu transformaciju. Na ovaj način, projekti predstavljaju implementaciju promena u organizaciji, tj. odredišne EA.
Infolink koristi različite pristupe (Zahmanov okvir, TOGAF - The Open Group Architectural Framework, FEA - The Federal Enterprise Architecture i Gartner) za razvoj i sveobuhvatno modelovanje arhitekture, gde se istovremeno posmatra i modeluje i poslovanje (poslovni procesi) i IT. U njemu se čvrsto povezuju modeli organizacije i njenih poslovnih procesa sa softverskim arhitekturama i modelima implementacionog okruženja.
Osnovni cilj je da se korišćenjem savremenih metodoloških pristupa i aktuelnih standarda iz domena poslovanja kompanije kroz analizu postojećeg stanja obezbedi sveobuhvatan pogled i na poslovanje kompanije i na IS koji ga podržava, i da se definišu rešenja i zahtevi za izgradnju savremene informatičke podrške koja je u stanju da odgovori zahtevima poslovanja.


Definisanje IT strategije

Zahtevi poslovanja

Vreme rešavanja problema je nedovoljno brzo, mali broj ljudi u IT koji treba da odgovori na stare i na nove zahteve korisnika, nepostojanje dokumentacije o IT sistemu, aplikacije su razvijene u širokom spektru tehnologija od strane različitih isporučilaca, međusobno su izolovane, ne postoji integrisani informacioni sistem, dorada aplikacija generiše nove bagove i probleme, pokidani su tokovi procesa, procesi nisu unificirani, ne postoji katalog servisa, veliki problemi u izveštavanju, itd.
I pored stalnog ulaganja u IKT, poslovanje i IT nisu poravnati („IT and Business Alignment“), odnosno IT servisi (aplikacije) ne mogu da zadovolje zahteve menadžmenta.
Definisanje IT strategije
Definisanje IT strategije

Rešenje

Nedostaci postojećeg sistema predstavljaju u suštini početnu specifikaciju zahteva za unapređivanje IKT podrške poslovanju kompanije. Da bi se navedeni problemi i zahtevi poslovanja rešili koristi se pristup izgradnje Enterprise Architecture (EA) gde se objedinjeno i istovremeno posmatraju Poslovanje i IT podrška.
Cilj izrade projekta koji će Definisati IT strategiju kompanje je da se kroz analizu postojećeg stanja (As Is) obezbedi sveobuhvatan pogled na poslovanje i na IS koji ga podržava, a zatim da se polazeći od aktuelnih standarda iz oblasti poslovanja kompanije i IKT standarda definiše buduća (To Be) arhitektura organizacije (EA), projekti koje treba realizovati i akcioni plan izgradnje savremene informatičke podrške.
Definisanje IT strategije je neophodno kako bi se izgradnji savremenog IS pristupilo planski, sveobuhvatno i na organizovan način.
Infolink ima tim vrhunskih inženjera sa višedecenijskim iskustvom u definisanju i implementaciji IT strategija u različtim industrijama i poslovnim sistemima u regionu.


Izbor, vođenje i nadzor nad implementacijom IT rešenja

Zahtevi poslovanja

IT rešenja su, po pravilu kompleksni sistemi, za automatizaciju procesa različite složenosti. Uspešna implementacija ovih rešenja je složena, traži metodološki utemeljen pristup,  multidisciplinarna znanja i veštine koje pokrivaju različite oblasti, a posebno poznavanje procesa osnovne delatnosti investitora.
  Mnogo je primera neuspešne implementacije poznatih IT rešenja u svetu i u našem okruženju. Neadekvatan izbor poslovnog rešenja, nepouzdan implementator, nedostatak sopstvenih kadrova koji imaju potrebna znanja i veštine za organizaciju, vođenje ili nadzor nad projektom najčešći su razlozi neuspeha implementacije.
  Neuspešna implementacija može prouzrokovati veliku štetu za kompaniju, zato je važan sistemski pristup i metodološka utemeljenost u procesu izbora optimalnog rešenja i implementatora.

ICT
Izbor, vođenje i nadzor nad implementacijom IT rešenja

Rešenje

Infolink ima dokazane stručnjake i razvijenu metodologiju za izbor optimalnog IT rešenja, za vođenje i za nadzor projekata implementacije kompleksnih ICT rešenja.
Brojni su uspešno realizovani projekti na kojima smo kroz konsultantske i stručne usluge pomogli u izboru rešenja, uspešno definisali ciljeve implementacije, funkcionalne zahteve, projektne isporuke, planove testiranja i testne scenarije, kontinuirano praćenje rokova i kvaliteta isporuka, kako bi osigurali da isporučeno rešenje zadovoljava postavljene ciljeve, poslovne potrebe i očekivanja investitora.   


Budimo u kontaktu

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Email